NaslovnaUslugeSEO optimizacija

Što je SEO optimizacija?

SEO (eng. Search Engine Optimization) je pojam koji se pojavio 1998. godine, kao potreba za sve one klijente koji su napravili odlične web stranice, ali su imali malu posjećenost. Početkom 2000. godine se pojavila Google tražilica sa svojim algoritmom pretraživanja web stranica. U to doba, njihov algoritam je smatrao "ako korisnici pričaju o vama, onda mora da ste važni". I tako se pojavio pojam link building (ili izgradnja veza između web stranica).

Vrlo brzo su se pojavile kampanje koje su radile samo link building kao optimizaciju vaše web stranice, odn. nastojanje da što više linkova sa drugih stranica (bilo kakvih pa i onih nekvalitetnih!) linka prema Vašoj. Na taj način je tzv. PageRank algoritam vaše stranice rastao, a uskoro se u Internet Exploreru pojavila alatna traka pod nazivom Google Toolbar, gdje ste mogli pratiti koji PageRank ima određena stranica (u to vrijeme što više povratnih linkova to veći PR - PageRank).

Timu iz Google-a nije dugo trebalo da shvate da svoj algoritam trebaju ažurirati, kako bi "kaznili" sve one stranice koje koriste tzv. BLACK SEO metodu (nedozvoljena metoda optimizacije web stranica),a dali veću važnost onim stranicama koje koriste tzv.WHITE SEO metode za optimizaciju svog sadržaja. I tako su iz godine u godinu radili nadogradnju i update te danas postali vodeća tražilica za pretraživanje interneta, za koju slobodno možemo reći da se radi o tražilici sa ugrađenom umjetnom inteligencijom.

Google već duže vremena lokacijski traži (u odnosu na mjesto gdje se nalazite) određen sadržaj ili lokaciju (restoran, bar, ...) kako bi vratili što relevantniji rezultat prilikom pretraživanja web stranica na tražilicama. Danas je tražilica orijentirana prema korisniku (da bude što veći tzv. user experience odn. da korisničko iskustvo bude što bolje),a nije više glavni fokus na optimizaciji tražilica (odakle i originalni naziv Search Engine Optimization, odn. optimizacija tražilica).

Godine 2006. su se pojavile stranice i usluge poput YouTube (koji nam danas omogućuje da radimo video SEO kao dio strategije),Google Analytics i Webmaster tools (danas poznat pod nazivom Search Console),pomoću kojih detaljno pratimo statistiku i pregled kako se naši korisnici "ponašaju" dok pregledavaju našu web stranicu. Pojavom društvenih mreža, mobilno prilagođenih stranica, share-anja, lajkanja itd. dodatno se otvaraju nove mogućnosti SEO optimizacije Vašeg sadržaja, poslovanja i vaših proizvoda i/ili usluga koje nudite.

Od tada su se počele dešavati razne promjene na području optimiziranja web stranica, sve kako bi Google tražilica izbacila što bolje rezultate korisniku koji traži neki pojam ili frazu na tzv. Google SERP-u (Search Engine Results Page, odn. stranica sa rezultatima pretraživanja).

Od 2012. godine pa sve do danas, Google na tražilici daje prednost onim web stranicama koje imaju:

  • kvalitetan i relevantan sadržaj, koristan za korisnika
  • odličnu mobilno prilagođenu web stranicu
  • malu brzinu učitavanja web stranice (jer, svi smo već nervozni ako se stranica učitava duže od 5 sekundi!)
  • dobro razrađenu SEO strategiju tzv. on/off page optimizacije

Kako se radi SEO optimizacija?

Puno je načina na koji se može početi, a naša tvrtka FER projekt u smislu optimizacije Vaše web stranice Vam može ponuditi:

  • SEO analiza (postojeće) web stranice
  • istraživanje ključnih riječi
  • istraživanje konkurencije
  • SEO optimizacija sadržaja i strukture Vaše web stranice
  • izrada strukture za SEO članak
  • pisanje SEO članka

Naš moto u SEO optimizaciji je zadovoljan klijent (vlasnik web stranice koju optimiziramo),ali i zadovoljan gost (koji traži neku informaciju, uslugu ili proizvod). Put nije uvijek lak i ovisi o mnogo faktora, a mi ćemo Vam nastojati sve te faktore razjasniti, kako bi zajedno što lakše napravili SEO rezultate za Vaše poslovanje.

Pogledaj više