NaslovnaČlanak

WEB DIZAJN – naučite kako zadržati korisnike na svom webu [6/10]

WEB DIZAJN – naučite kako zadržati korisnike na svom webu [6/10]
Da biste zadržali korisnike na webu, ključno je da vaš web ima dobar, responzivan web dizajn koji je u skladu s desetljećem u kojem živimo.

Nema smisla okolišati.

Želite dovesti korisnike na svoj web. Želite da se tamo zadrže. Želite da kliknu „nazovi“, „rezerviraj“, „kupi“ gumb.

Da biste to ostvarili, ključno je da vaš web ima dobar, responzivan web dizajn koji je u skladu s desetljećem u kojem živimo.

Tako je, dobro ste čuli ovu nimalo implicitnu poruku. Web stranicu potrebno je osvježavati, modernizirati po pitanju funkcionalnosti, ali i dizajna.

Jer, znate i sami, izgled je bitan. Dojam koji korisnik stječe kada dođe na vašu stranicu, vrijeme koje mu je potrebno da na njoj nađe ono što traži, govori mu puno o vašem brendu.

Dizajn web stranice nije vezan samo uz estetiku, već uvelike uvjetuje i strukturu weba koja mora biti prilagođena korisniku. Kao i sve u ovoj industriji, i te se postavke mijenjaju strelovito brzo. Stoga, ako želite biti kompetitivni u tržišnoj areni koja se danas velikim dijelom preselila u virtualno okruženje, obratite pažnju na izgled i funkcionalnosti vaše web stranice.

Prije toga ipak bacite oko na šesti blog našeg vodiča za Digitalno poslovanje i informirajte se o benefitima koje dobar web dizajn može donijeti vašem brendu.

Web dizajn – vidljivi dio vašeg online doma

Zamislite svoju web stranicu kao online dom vašeg poslovanja.

Za početak, potrebno je znati što želite da se na webu nalazi (RUBRIKE),a potom njegovu funkciju te ciljeve koje želite postići. Možda samo želite prezentirati svoju uslugu i navesti kupce da vas kontaktiraju, a možda želite imati web shop i prodavati proizvode putem weba.

Jednom kada znamo strukturu weba – rubrike koje će se na njoj nalaziti te funkcionalnosti koje su vam potrebne, izgradnja može početi.

Dok web developer gradi unutarnju i oku nevidljivu strukturu vaše stranice (poput temelja vašeg doma),web dizajner se bavi njenom vanjštinom (zbog čega se u žargonu struke često naziva i front-end developerom).

Skicira, a potom kreira izgled weba, počevši od naslovne stranice. Promišlja i smješta gdje je najbolje, s obzirom na ciljeve i sadržaj weba, smjestiti određeni element – sliku, ikonu, tekst. Brine o izboru boja i fontova te njihovoj usklađenosti s vizualnim identitetom brenda odnosno logotipom kao i o općoj preglednosti sadržaja.

Iznimno je bitno da je sadržaj pregledan i složen smisleno kako bi se korisnik jednostavno mogao snaći na webu, bez obzira na to koliko je web kompleksan. Naravno, što su stranice veće i „teže“ to je njihova pametna izrada izazovnija.

Koliko ste puta napustili neku stranicu frustrirani jer ne možete pronaći osnovne informacije?

Živimo u vremenu u kojem je korisnicima bitno da u što manje klikova mogu pronaći ono što traže. Dobar web dizajn znači upravo to, kombinaciju estetike koja odgovara vašem brendu i dobrog rasporeda elemenata na webu koji omogućuje intuitivno snalaženje.

Jednom kada je dizajn dovršen i autoriziran od strane klijenta, kreće proces kodiranja kako bi web zbilja i funkcionirao tako kako je zamišljen.

Što je potrebno za dobar dizajn web stranice?

Da bi web dizajner mogao dobro odraditi svoj posao potrebne su mu jasne smjernice i kvalitetni materijali.

Prvenstveno se to odnosi na vizualni identitet – logotip te, po mogućnosti, knjigu standarda u kojoj je definirana aplikacija vizualnog identiteta vašeg brenda. To mu omogućuje da što točnije uskladi izgled, boje i fontove na web stranici s prepoznatljivim vizualnim identitetom vašeg brenda.

Ništa manje nisu bitni ni profesionalno napisani tekstovi prilagođeni web formi. Ovdje posebnu pažnju treba pridati činjenici da se web stranice sve više otvaraju s mobilnih uređaja. To znači da je potrebno izbjegavati velike i nepregledne količine teksta, tzv. plahte teksta koje će, bez obzira na lijep izgled weba, odmah odbiti korisnika. Poželjni su i kvalitetni foto te u posljednje vrijeme sve traženiji – video materijali.

Kvalitetni tekstualni i vizualni materijali koji na pravi način prezentiraju vaš brend dodatno usmjeravaju web dizajnera u pravom smjeru, a uvelike će utjecati i na akcije posjetitelja vašeg weba.

Web dizajn se ne vrti oko vašeg brenda već oko korisnika

Danas je najvažnije da je web stranica maksimalno prilagođena korisnicima. S time se slaže i Google koji stranice koje korisniku nude dobro iskustvo gura naprijed na tražilicama.

E sad, možda se pitate, što mi to točno mislimo kada kažemo „korisničko iskustvo“?

Najjednostavnije rečeno, to je onaj osjećaj koji vam ostane nakon što ste posjetili neku web stranicu ili pak koristili neki proizvod. Hoće li to iskustvo biti gorko ili slatko ovisi o tome koliko je netko promislio o načinu na koji vi zbilja koristite web stranicu.

Web možda nije opipljiv, ali je vrlo osjetan osjećaj frustracije kada ne možete otkriti kako povećati sliku apartmana o čijem najmu razmišljate.

Svrha uključivanja UX/UI dizajnera u dizajn weba jest u tome da se smanji broj situacija u kojima posjetitelj weba ne može jednostavno i brzo dokučiti što treba napraviti kako bi realizirao određenu akciju.

UX (user experience) dizajner ima zadatak da poboljša proizvod ili u našem slučaju web kako biste se vi na njemu mogli snaći što jednostavnije. Njegovom zanimanju vrlo srodan UI (user interface) dizajner više je orijentiran na grafički dio priče - da sve što se nalazi na sučelju koristite sa što manje muke.

Responzivni dizajn – dizajn novog doba

Posao web dizajnera, kao što vidite, nije nimalo lagan. A još kada svemu gore navedenom pridodamo i pojam responzivnog dizajna, čini se da ovoj priči nema kraja!

Šalu na stranu, riječ je o nečemu poprilično jasnom. Responzivni dizajn znači da vaša web stranica mora biti prilagođena svim vrstama uređaja na kojima će je vašu kupci otvoriti.

Web stranica se, naime, ne prilagođava zaslonu mobitela i laptopa sama od sebe. Dakako, možete ju otvoriti, ali ako nije optimizirana posebno za svaku veličinu ekrana, velike su šanse da ćete ju napustiti u roku nekoliko sekundi.

Danas su nam dostupni različiti digitalni uređaji, s ekranima različitih veličina. Vaša web stranica mora odlično izgledati na svakome od njih i jednako tako – biti jednako jednostavna za korištenje.

Ako se još uvijek pitate je li to zaista potrebno, možda vas razuvjeri ovo - više od pola svjetskog web prometa prošle godine odvilo se putem mobilnih uređaja. Računala su preglednija, no mobiteli i tableti su nam dostupniji tijekom dana pa ih samim time i više koristimo.

Evo kako će dobar web dizajn pomoći vašem poslovanju i brendu

Za kraj, valja sumirati što to zapravo dobar dizajn web stranice može učiniti za vaše poslovanje i vaš brend.

Prije svega, jedinstven web dizajn već će vas na prvi dojam (i prvo korištenje) izdvojiti od konkurencije. U moru sličnoga, ovo je prednost broj jedan koja se nesumnjivo isplati. Pitanje je samo koliko ste spremni uložiti u taj vid prezentacije brenda.

Što se bolje, brže i lakše korisnik snalazi na vašem webu, to će tamo duže i ostati. I vrlo vjerojatno, ako je našao što traži, to i kupiti.

Dostupnost na svim uređajima, u bilo koje vrijeme. Vaši kupci pretražuju Internet dok čekaju termin kod stomatologa ili dijete s treninga. Dopustite im da vas pronađu onda kada vas traže. Responzivan dizajn omogućuje vam da ste prisutni na svim uređajima koje koriste korisnici vaših usluga.

A ako vam treba novi web dizajn ili želite osvježiti postojeći, javite nam se. Naši dizajneri vas čekaju :)