NaslovnaČlanak

Pisanje tekstova za web – kako napisati tekst koji prodaje? [3/10]

Pisanje tekstova za web – kako napisati tekst koji prodaje? [3/10]
Otkrijte kako pisati učinkovito!

Odlučili ste napraviti web stranicu ili poboljšati svoju već postojeću. Čestitamo, donijeli ste dobru i iznimno bitnu odluku za svoje poslovanje.

Prva stvar koju trebate znati jest što želite da se njoj nalazi, a onda to nekako i strukturirati. O tehničkim specifikacijama izrade web stranice pisat ćemo uskoro, a ovdje ćemo vam objasniti koliko je i zašto bitan tekst kojim se predstavljate na webu.

Pisanje za web nije nimalo slično kreativnom pisanju. Onom, znate, kojim se služe romanopisci ili scenaristi. Svaka forma ima svoja pravila (začudili biste se koliko),a tako i pisanje za web.

Inspiracija, koja je zasigurno jedna od asocijacija koja vam pada napamet kada je riječ o pisanju, ima malo veze s tekstovima za web. Vjerujte nam na riječ, nitko se nije obogatio čekajući inspiraciju.

Pisanje je, prije svega, rad. I to poprilično naporan rad.

Pisanje tekstova za web ima svoja pravila

Pisanje za web stranice ima svoja pravila, a čini samo 20-30 posto cijelog procesa.

O čemu mi pričamo, pitate se?

Prije nego uopće krenete pisati trebate poznavati:

  • Ono o čemu pišete (svoj brend i područje)
  • Kome se obraćate (ciljna publika)
  • Kako se želite obraćati (ton komunikacije)
  • Cilj vaše web stranice (i pojedine njezine rubrike)

Također, poželjno je istražiti web stranice konkurencije kako biste vidjeli što su to oni istaknuli i na koji se način obraćaju svojim klijentima. Ovaj je proces iznimno bitan kako biste kreirali jasne poruke i smjestili ih na prava mjesta na svojoj web stranici. I naravno, postigli željeni efekt.

Bez obzira na to želite li da vas posjetitelji vaše web stranice kontaktiraju, ostave svoj kontakt ili kupe vaš proizvod, želite da poduzmu neku akciju. To znači da im morate dati dovoljno pravih informacija, složenih na pametan način kako biste ih na to potaknuli.

U nastavku donosimo smjernice na koje trebate obratiti pažnju kako biste strukturirali tekst koji prodaje. Čvrsto se držite, vožnja će biti (iznenađujuće) turbulentna!

Dobar tekst za web je učinkovit i brzo hvata pažnju

Nakon što ste odradili istraživanje i prikupili sve potrebne informacije, potrebno ih je dobro strukturirati. Prije svega trebate napraviti mapu weba odnosno se odlučiti za rubrike koje želite da se nalaze na vašem webu. Sljedeći korak je struktura teksta i ostalih elemenata pojedine rubrike.

Svaka rubrika ima neki svoj cilj. Naslovnom stranicom želite pokazati tko ste i što dobroga nudite svojim kupcima, dok rubrikom „o nama“ pojačavate kredibilitet svoje priče i omogućujete kupcima da se s vama povežu.

Vrijeme koje imate da zadržite pažnju posjetitelja vašeg weba je ograničeno, tek nekoliko sekundi. Sjetite se samo svog posljednjeg posjeta nekom web shopu ili stranici destinacije na koju ste namjeravali otputovati.

Zanimaju vas specifikacije proizvoda, cijena i vrijednost koju vam donosi, po čemu je bolji od onog konkurentskog. Kod destinacije, želite vidjeti koje vama bitne sadržaje i aktivnosti nudi.

Sve to informacije želite u tren oka. Isto to žele i posjetitelji vašeg weba.

Stvarajte pregledan tekst

Na web stranici ne želite čitati romane ni poetske zapise.

To znači da tekst za web mora biti što kraći, a što ispunjeniji važnim informacijama i benefitima koji su bitni vašim kupcima kako bi poduzeli neku akciju. Bukirali smještaj, kupili proizvod, unajmili automobil, dogovorili termin pregleda.

Nadalje, na umu trebate imati i uređaj s kojega posjetitelj dolazi na vašu web stranicu. Je li to laptop, mobitel, tablet? Sadržaj na vašem webu, kao i dizajn treba biti prilagođen različitim uređajima.

Prema podacima iz ove godine, 55% korisnika posjećuje web stranicu putem mobitela. A mobilne verzije stranica ne podnose duge i nepregledne količine teksta.

Preglednost teksta za web jedna je od ključnih njegovih stavki. Evo kako je možete postići.

  • Pišite kratke rečenice. Rečenice na webu ne bi trebale biti duže od 20 riječi (ili barem većina rečenica).
  • Tekst slažite u kratke odlomke. Nakon svakih nekoliko rečenica kliknite enter i ostavite slobodan red između dva odlomka.
  • Umetnite fotografije. Ljudi su vizualna bića, koristite fotografije kako biste olakšali čitanje teksta i vizualno dočarali ono o čemu pišete.
  • Koristite podnaslove. Osim što pomažu optimizaciji weba olakšavaju snalaženje na webu.

Ako želite da vas klijenti pronađu na internetu, optimizirajte svoj web i prilagodite ga korisniku

Želite da vas vaši kupci pronađu kada traže usluge ili proizvode koje nudite. Naravno, kao i vaša konkurencija, želite biti što bliže vrhu prve stranice Googlea.

To je izazovan cilj za postići na stazi koja se, poput stepenica u Hogwartsu često mijenja. Zato ćemo famoznoj SEO optimizaciji uskoro posvetiti zaseban blog - ništa manje ni ne zaslužuje!

U kontekstu tekstova za web, istaknut ćemo važnost koju imaju ključne riječi te kvalitetan sadržaj.

Ključne riječi pojmovi su koje vaši klijenti upisuju u Google kada traže ono što ih zanima.

Da biste dobro istražili ključne riječi koje pretražuju vaši kupci, morate znati tko su oni.

Još je to jedan razlog zbog kojeg je i više nego poželjno proći proces brendiranja prije izrade web stranice.

Kada ste istražili ključne riječi (putem profesionalnih alata),bitno je uvrstiti ih na prava mjesta na vašoj web stranici.

Sljedeći smisleni korak bio bi stvaranje sadržaja koji vašim kupcima nudi odgovor u trenutku kada oni postavljaju pitanje. Tako, na nenametljiv način podižete svjesnost o važnosti svoje usluge te stvarate povjerenje s kupcem. Šanse su, da, kada se odluči kupiti, odabere baš vas.

Kvalitetan, informativan i koristan sadržaj srce je najisplativije forme marketinga, content marketinga o kojemu pišemo već u sljedećem tekstu.

Ide to ruku pod ruku s najnovijim podacima koji kažu kako će u rangiranju web stranica Google prije svega vrednovati korisničko iskustvo. Nepodnošljiva lakoća snalaženja i bivanja na webu tako postaje ključan kriterij za dobro optimiziran web.

Tekst na webu usmjerite prema korisniku

Kao što smo rekli u uvodu, tekst na vašem webu treba posjetitelje potaknuti na neku akciju. Mora biti jasan, fokusiran na bit onoga što želite reći i usmjeren na potrebe korisnika.

U suprotnom, posjetitelji se neće dugo zadržati na webu.

Zamislite ovaj scenarij.

Želite se brzo rangirati na Googleu za određene ključne riječi na određenom području. Platite internetsko oglašavanje kako biste povećali prodaju.

Oglas (iako korisnici nisu uvijek skloni kliknuti na iste) dovede klijenta na web, ali on ne kupi vaš proizvod. Razloga može biti mnogo, a jedan od njih mogla bi biti struktura i sadržaj teksta vašeg weba.

Kada kažemo da tekst treba biti prodajni, ne mislimo da ljudima trebate pričati bajke koje ne drže vode. Baš suprotno, informacije na vašem webu trebaju biti točne i usmjerene na benefite koje kupac ima od vašeg proizvoda ili usluge.

Također, u pisanju treba predvidjeti moguće dileme koje će kupac imati prilikom odlučivanja. Bitno je poznavati strahove i pitanja koja bi vaši klijenti mogli imati. To vam omogućuje da unaprijed na njih odgovorite i svom kupcu raščistite prepreke na putu do kupnje.

Nadalje, nemojte zaboraviti na pozive na akciju. Želite da vas posjetitelj kontaktira i zakaže pregled u vašoj poliklinici? Ponudite mu rezervaciju termina u par klikova.

Nakon što ste u kratkim i jasnim crtama objasnili što nudite i koju korist od vaše usluge korisnik ima, recite mu što želite da sljedeće napravi. Mogao bi vas čak i poslušati :)

Konačno, vaš web je vaš online dom. Nekretnina koju ste kupili i koja je samo vaša. Stoga se ulaganje u nju itekako isplati. Ako vam treba izraditi vrhunsku web stranicu ili vam treba pomoć za pisanje tekstova za web koji prodaju, javite nam se, FER PROJEKT tim tu je za vas!

Foto:

Firmbee.com, Glenn Carstens-Peters, Nick Morrison, Ben Kolde on Unsplash, Caio from Pexels,Karolina Grabowska from Pexels.