NaslovnaČlanak

CONTENT MARKETING – zašto je sadržaj kralj marketinške džungle [4/10]

CONTENT MARKETING – zašto je sadržaj kralj marketinške džungle [4/10]
U četvrtom blogu Vodiča za digitalno poslovanje posvećenom sadržaju bavimo se benefitima contenta u marketingu!

Content je kralj, kraljica i cijela kraljevska obitelj kada je u pitanju marketing, ističe jedna digitalna marketinška agencija iz Londona. Kada se prisjetimo činjenice da HubSpot, svjetski poznata i priznata marketinška i softverska agencija svoju visoku poziciju na Googleu može zahvaliti upravo dosljednom plasiranju korisnog sadržaja, jasno nam je da bi mogli biti u pravu.

Ako niste koristili HubSpot, dovoljno je u pamćenje prizvati i neku svoju nedavnu Internet pretragu. Primjerice, onu vezanu uz omiljeni hrvatski napitak – kavu.

Zanimalo vas je kako napraviti dobru kavu u kafetijeri („mocci“) pa ste pitali Google da vam pomogne. Naišli ste na pregledan blog koji vam na razumljiv način objašnjava na što sve trebate pripaziti kako biste dobili svoju savršenu šalicu kave.

Spletom okolnosti, stranica na kojoj čitate blog ili gledate video prodaje fantastičnu kavu, ali i espresso aparat o nabavci kojega već duže vrijeme razmišljate. Kavu biste još možda odmah i kupili, ali espresso aparat trenutno vam je preveliki izvanredni trošak.

No ako se prijavite na newsletter, bit ćete obaviješteni o budućim akcijama i novostima, a i odmah dobiti 15% popusta na vašu prvu kupnju.

Sjajno, zar ne?

Content marketing – a što je sad pak to?

To je content marketing ili barem jedan njegov mali dio. Vrsta marketinga bazirana na kreiranju korisnicima zanimljivog i potrebnog sadržaja koji je uglavnom besplatan.

Zašto biste trošili vrijeme na stvaranje besplatnog sadržaja ili još gore, platili nekome da to čini umjesto vas?

Pa zato jer će vas taj sadržaj, ako je kvalitetan i koristan vinuti u Google visine i dovesti ljude na vašu web stranicu. Ako je strateški osmišljen, može ih pretvoriti u potencijalne kupce te u konačnici - potaknuti ih na kupnju. Tu priča ne završava jer i nakon što su kupili vaš proizvod ti kupci mogu za vas učiniti još štošta.

Mogu, primjerice, samoinicijativno promovirati vaš brend. Recimo da im svako toliko servirate sadržaj koji informira i educira o onome što im je bitno, ponekad i zabavlja, postat će vam itekako vjerni.

Vi njima sadržaj ( koji vodi prema kvalitetnoj usluzi/proizvodu koji nudite),oni vama punu blagajnu i veću svjesnost o brendu.

Vremena u kojima je plaćeno oglašavanje bilo dovoljno davno su iza nas. Kako biste se natjecali s konkurencijom potrebno je uložiti nešto više truda i potruditi se izgraditi odnos s kupcem. Dugoročno gledano to je jedino što vas može održati na životu. Čak i ako u ovom trenutku i nemate direktne konkurencije, vjerojatnost je da će se već sutra stvari promijeniti.

Zato treba razmišljati pametno, dugoročno, održivo i biti otvoren za promjene koje se u svijetu usmjerenom na digitalno događaju brže nego ikad.

3 sadržajna mušketira

Surfate internetom svakoga dana i pretražujete domaće i strane web stranice jer je danas izrada weba nužna za svako poslovanje.

Na stranicu koja prodaje kavu i espresso aparate s početka priče doveo vas je blog, a newsletter s obavijesti o akciji odnosno dodatnih 15% popusta na prvu kupnju, potaknuo da aparat i kupite.

Kako biste odabrali polikliniku u kojoj ćete odraditi neke ozbiljnije pretrage, bit će vam potrebne i recenzije pacijenata, priče o uspješno odrađenim operacijama i rezultatima tretmana. Ako kupujete neki softverski program, želite isprobati demo verziju i uvjeriti se kako radi i funkcionira li zbilja tako sjajno kako ga predstavljaju.

Postoji više vrsta sadržaja koji možete stvarati i svaki od njih ima drugu funkciju.

Prvi je sadržaj koji za cilj ima potaknuti svjesnost o nekom problemu, potrebi, izazovu koji je usko vezan uz ono što vi prodajete, poput, primjerice, bloga.

Druga vrsta sadržaja je ona koja tog posjetitelja za cilj ima pretvoriti u potencijalnog kupca. Ponudite 15% popusta na ukupnu kupnju u zamjenu za kontakt mail na koji mu možete slati newsletter. Želite, naime, da postane vaš redovni kupac.

Treća vrsta sadržaja je ona koja potencijalnog pretvara u pravog kupca. To mogu biti uspješne priče vaših klijenata kojima ste pomogli da razviju posao, demo verzije softverskog programa koji prodajete.

Uglavnom onaj sadržaj koji pokazuje da ste maher u onome što radite.

Naravno, prije nego što krenete razvijati sadržajnu strategiju i stvarati sadržaj, potrebno je znati kome je vaš sadržaj namijenjen.

Odnosi se to na ciljne skupine, osobe kojima su vaši proizvodi ili usluge namijenjeni. Potrebno je znati tko su oni, kakvi su im interesi, gdje provode svoje online vrijeme, što im je važno kod vaših proizvoda.

One definiraju sadržaj koji ćete i gdje stvarati kako bi on zbilja i imao učinka.

Content marketing stvara povjerenje s kupcima i pozicionira vas kao znalca u industriji

Uzmite za primjer blog koji upravo čitate. Nas cjelokupni Vodič za digitalno poslovanje za cilj ima upoznati vas s onim što radimo. Tako ćete biti bolje upućeni u procese rada, usluge koje nudimo, ali i upoznati se s benefitima koje mogu donijeti vašem poslovanju.

Također, želimo vam pokazati da znamo što i zašto radimo. Čak i ako u ovom trenutku ne trebate naše usluge, kada za to dođe vrijeme, veća je vjerojatnost da ćete kontaktirati nas nego neku tvrtku o čijem poslovanju ili procesu rada ne znate ništa.

Dobar sadržaj daleko se čuje i daleko se bolje rangira na tražilicama

Da se stranice s dobrim i traženim sadržajem bolje rangiraju, govorili smo na početku ovog bloga, kao i u blogu o pisanju sadržaja za web.

Članke koje pišete vrijedi dopunjavati, a taj sadržaj, za razliku od oglasa, ostaje prisutan u online prostoru dokle god to vi želite.

K tome, sadržaj koji mu je bio zanimljiv i koristan, posjetitelj vašeg weba će rado podijeliti na svojim društvenim mrežama. To znači da će za vaš brend, bez da ste uložili dodatan novac u oglašavanje, čuti još veći broj potencijalnih kupaca. Svjesnost o brendu prvi je cilj marketinških kampanja kod velikog broja tvrtki u 2021., stoji u najnovijem HubSpot-ovom izvješću.

Sadržaj koji stvarate višestruko je iskoristiv i može potaknuti konverzije

Sadržaj bloga koji ste pisali možete iskoristiti za video ili pak kreiranje checkliste koje korisnik može preuzeti. Naravno, uz ostavljanje kontakt maila na koji mu možete slati korisne obavijesti. Temu možete dodatno proširiti i kreirati za vaše pratitelje besplatan webinar koji također za cilj ima potaknuti kupnju.

Važno je u sadržaj koji stvarate, bez obzira na format, uvrstiti pozive na akciju, takozvane CTA gumbe. Content koji stvarate treba voditi korisnika prema tome da napravi onu akciju koju želite.

Duže će se zadržati na vašoj stranici (što znači da su veće šanse da kupe)

Što više sadržaja na stranici koji zanima korisnika, to je duže vrijeme njegovog zadržavanja na vašoj stranici. Što više vremena provodi na vašoj stranici, više je upućen u ono što nudite, a tako je i veća šansa da se odluči na kupnju.

Da se vratimo na kuhanje kave s početka priče. Zaljubljenika u kavu zanimat će razlike u okusima raznih vrsta kave, ali i aparata za njihov pripravak. Zanimat će ga značajke proizvoda, prednosti koje ima u odnosu na druge proizvode, ali vrijednost koju mu može donijeti. O kupnji može presuditi jedna od te tri opcije ili pak njihova kombinacija.

Što nakon što ste pametno uložili i kreirali fantastičan sadržaj?

Nakon što ste sadržaj kreirali, negdje ga trebate i plasirati. Društvene mreže i dalje su broj jedan što se tiče ulaganja u marketing. Sjajno su mjesto na kojem možete podijeliti sadržaj koji stvarate i malo po malo stvarati bazu fanova koji će s uzbuđenjem čekati vaše nove objave. Koje društvene mreže ćete koristiti ovisi o vašim ciljnim skupinama odnosno kanalima koje oni koriste. Osim dijeljenja na svojim profilima, nemojte zaboraviti ni na Facebook grupe povezane s područjem kojim se bavite.

Komunikacijska strategija nova je tema s kojom smo došli do kraja bloga o content marketingu za koji se nadamo da vam je bio koristan. U sljedećem vas upoznajemo s famoznom SEO optimizacijom. U međuvremenu, ako vam treba pomoć oko osmišljavanja sadržajne strategije ili pak stvaranje contenta, javite nam se, rado ćemo vam pomoći!